Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Woody Allan - író, rendező, színész, zenész

 

Kép

 

 

 

Kezdjük néhány Woody Allen idézettel

 

Gyönyörű gyerekeim vannak. Hál'istennek a feleségem megcsalt...

 

A feleségem a nászéjszakáig félt a sötétben. Aztán meglátott engem ruha nélkül. Azóta világosban is fél.

 

A feleségem a legrosszabb szakács. Mi mindig a vacsora végén   imádkozunk...

 

Egyszer valaki ellopta az autónkat. Kérdeztem a feleségem, látta-e, hogy  néztek ki a rablók?

Erre azt mondja: "Nem láttam őket, de a rendszámot  felírtam!"

 

Egyik nap azt mondja a feleségem, vigyem le a szemetet. Mondtam  neki:      "Te főzted, hát te is tüntesd el!"

 

Egyik nap felhívtam a feleségem. Azt mondtam neki: "Drágám, eszembe  jutottál, és egészen begerjedtem". Azt kérdezte erre: "Ki beszél?"

Mondtam a fogorvosnak, hogy sárgák a fogaim. Azt tanácsolta, viseljek barna nyakkendőt.

 

Ez egy szerencsétlen nap... Felkeltem reggel, fogtam az inget, leszakadt róla egy gomb. Fogtam a táskámat, leszakadt a füle. Félek kimenni a wc-re...

 

Nagyon csúnya vagyok. Az apám azt a gyerekfényképet mutogatta  mindenkinek, amit a pénztárcájával együtt adtak.

 

Mondtam az orvosnak, hogy engem mindenki utál. Azt mondta, ne legyek  nevetséges, még nem is találkoztam mindenkivel.

 

Amikor gyerek voltam, a szüleim sokszor költöztek. De én mindig  megtaláltam őket.

 

A feleségem és én 20 évig boldogan éltünk. Aztán találkoztunk...

 

Tegnap megmentettem egy lányt a nemi erőszaktól. Uralkodtam magamon.

 

Elmentem az orvoshoz, és elpanaszoltam neki: "Doktor úr, minden reggel,  amikor felkelek, és a tükörbe nézek, hirtelen elfog a hányinger. Ön szerint mi bajom?" Azt mondta: "Azt nem tudom, de a látása tökéletes."

 

  

Allen zsidó családban született. Szülei, Martin Konigsberg és Nettea Cherrie, és nővére, Letty, Flatbushban éltek, Brooklynban. Héber iskolában tanult hét éven keresztül, majd átiratkozott a Midwood High állami iskolába. A beceneve "Vörös" volt, mert vörös volt a haja. Hogy pénzt szerezzen, elkezdett poénokat írni David O. Alber ügynöknek, aki ezeket eladta egy újságnak. Allen első publikált vicce a "I am two with Nature." volt. 16 évesen elkezdett írni szövegeket előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet.

 

Kép

 

 

A gimnázium után beiratkozott a New York-i egyetemre, ahol kommunikációt és filmművészetet hallgatott. Nem sokat járt be órákra, az első filmes vizsgáján megbukott. Az egyetemet otthagyta, és később City College of New Yorkban fejezte be tanulmányait.

 

Kép

 

 

 

19 évesen darabokat kezdett írni a The Ed Sullivan Show-nak, a The Tonight Show-nak, Sid Caesarnak, Art Carney-nak és másoknak. 1957-ben megnyerte az első Emmy-díját. Bob Hope, az ismert komikus szövegírója is lett.

 

Kép

 

  

Prózákat és darabokat kezdett írni 1960-ban, új műfajjal, a stand-up comedyvel próbálkozott, valamint ötletgyártó volt a kandi kamera televíziós show műfajában. 1961-ben úgy döntött, maga is elő tudja adni saját szerzeményeit, s hamarosan népszerű alakja lett a Greenwich Village-i kluboknak és egyetemi campusoknak. 1965-ben Clive Donner rendező felkérte a Mi újság, cicababa? című film forgatókönyvének megírására, amelyben egy kisebb szerepet is eljátszott. Ennek sikere után Allen maga is megpróbálkozott a rendezéssel, újravágott egy alacsony költségvetésű japán kémthrillert, amelyben amerikai színészek szinkronizálták a japánokat. A végeredmény a What's Up, Tiger Lily? lett, mely 1966-ban pozitív fogadtatásban részesült, akárcsak egy évvel később a Casino Royale című James Bond-paródia, amelynek a forgatókönyvét is írta, valamint szerepelt is benne. David Niven alakította Sir James Bondot, a koros 007-es ügynököt, Woody kettős szerepet játszott: Jimmy Bond volt, a habókos unokaöcs, és egy titkos szervezet ütődött feje. Aztán tényleg rendezett, a Fogd a pénzt és fuss! című krimivígjáték forgatókönyvét is ő írta, s övé volt a főszerep is, Virgil Starkwell – a megrögzött tolvaj élettörténete megnevettette a nézőit.

 

Kép

 

  

Ezt a mozit számos vígjáték követte, többek között a Banánköztársaság, a Minden, amit tudni akarsz a szexről – ennek zárótörténetében Allen egy, a versenyben lemaradt spermiumot alakított. Majd a Hétalvó rendezője, forgatókönyvírója, zeneszerzője és főszereplője volt. Miles Monroe-t játszotta, egy Greenwich Village-i bioélelmiszerbolt-tulajdonost, akit 1973-ban vakbéllel operálnak, de a műtét nem sikerül, ezért az orvosok lefagyasztják a pácienst, aki kétszáz évvel később ébred fel. Az igazi áttörést az 1977-es Annie Hall című filmje jelentette, amelyért George Lucas és Steven Spielberg elől elvitte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A történet egy neurotikus, bizonytalan komédiaszerzőről szól, Alvy Singerről, aki őrülten beleszeret egy énekesnőnek készülő lányba, Annie Hallba. Őt Diane Keaton alakította, aki szintén Oscar-díjat kapott.

 

Filmjei:

A saját maga által írt filmjeiben gyakran visszatérő témák: szerelem, emberi kapcsolatok, szex, az élet értelme, halál, depresszió, zsidó ellenesség, amerikai értelmiségi réteg, művészek.

  

Kép

 

Gyakran találkozhatunk életrajzi ihletésű szereplőkkel, például a Holly Woody történetben egy rendezőt játszik, az Annie Hallban egy humoristát, míg a Manhattan egy írót. Gyakran alakította a valódi élettársa Diane Keaton a filmbéli szeretőit. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.