Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Richard Gere ma 62 éves

2011.08.31

 A Micsoda nő! egykori szívtiprója ma 62 éves, ám férfias sármján nem fog az idő. Ma is a legismertebb és legelismertebb amerikai sztárok egyike. Ő az első férfi, aki a Vogue magazin címlapjára került, 1991-benbeszavazták a világ 50 legszebb embere közé,1999-ben a legszexisebb férfi lett2007-ben óriási vihart kavart, amikor egy AIDS-ellenes rendezvényen Indiában arcon csókolt egy bollywoodi színésznőt.

 
Richard Gere Philadelphiában született 1949. augusztus 31-én. Édesapja biztosítási ügynök volt, édesanyja otthon vigyázott rá és négy testvérére. Ő volt a második legidősebb a sorban. Egész családja imádta a zenét, így már fiatalon megtanultzongorázni, de játszott trombitán és gitáronis. Iskolás éveiben aktív tagja volt a színjátszó körnek, egy-egy fellépésük alkalmával pedig a zeneszerzés is a feladatai közé tartozott. Másik szenvedélye a tornavolt, aminek nagy hasznát vette későbbiekben, színészi pályája során. de ennek is köszönhette, hogy egyetemista lett belőle, miután sportösztöndíjjal jutott be aMassachusettsi Egyetem filozófia szakára, bár az iskolát nem végezte el. Amikor egy helyi színházban kapott főszerepet, azt nehezen tudta összeegyeztetni tanulmányaival. Miután néhány évadot a Provincetown Playhouse-ban, illetve a Seattle Repertory Theatre-ben töltött, New York-i színházakban játszott.Majd amikor 1973-banLondonban rá osztották a Grease című rockmusical főszerepét kénytelen volt végleg feladni az iskolát. Ezután néhány évig "csak" sikeres színházi színészként jegyezték, széles körben pedig akkor vált ismertté, amikor Danny Zuko szerepét játszotta aGrease-ben, előbb a Broadwayn, majd Londonban is. Később klasszikus szerepeket játszott egy sor Shakespeare-darabban is.
 
 
1975-ben végre megkapta első mozis szerepét a Jelentés a felügyelőnek című drámában, majd néhány film után kezdtek el felfigyelni a sármos fiatal színészreHollywoodban. Néhány éven belül ott is karriert csinált. A legfontosabb filmje a Micsoda nő! (1990.), melynek ő szerezte az emlékezetes zongoraszólóját, s amelyben Julia Roberts oldalán szerepelt. A film egy jóképű üzletember  és a Los Angeles utcáin dolgozó, kezdő prostituált szerelmi története.

 

A film Julia Robertsnek "Legjobb női szereplő" Oscar-díj-jelölést, a Legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, világhírt és ezzel együtt újabb sikeres filmszerepeket hozott. Richard Gere-t pedig Golden Globra jelölték. A romantikus történet végül meghozta a fordulatot Gere karrierjében is, innentől kezdve az élvonalbeli sztárok közé tartozott. A film lett az USA-ban az év negyedik legnagyobb bevételét hozó filmje, világszerte pedig a harmadik. A rajongók évekig követeltek egy újabb filmet kettejük főszereplésével. 10 évvel később újra együtt játszottak az Oltári nőben (2000.).

 

1980-ban az Amerikai dzsigolóval a sztárok és a szex-szimbólumok sorába emelkedett. Erre rátett egy lapáttal 1982-ben a Garni-zóna  című bombasiker. Ezt követően Gere a legnagyobb sztárok közé emelkedett, és sorra kapta az újabb és újabb szerepajánlatokat.

    


Pszichodrámákban és romantikus filmekben egyaránt nagyszerű alakításokat nyújtott, anők egyik legnagyobb kedvence lett, A Sakál (1997.) című filmben Bruce Willispartnere volt.

1999-ben a People magazin őt választotta a világ legszexisebb férfijának2003-ban pedig a szakma rangos elismerését, a Golden Globe-díjat is megkapta a Chicago (2002.) című film férfi főszerepéért.

 

Túl a hatvanon is aktív, de már megválogatja, mit vállal el: 2008-ban Diane Lane-nel alakítottak szerelmespárt az Éjjel a parton című romantikus filmben, 2009-ben pedig három alkotásban is feltűnt: Hacsi - A leghűségesebb barátAmélia - Kalandok szárnyánBrooklyn mélyén című filmjét a hazai mozik is vetítették.

 

Richard Gere, buddhista színész aktívan politizál: Tibet függetlenségének egyik fő szószólója, munkájáért több elismerést is kapott. Sokat tett  azért, hogy a kínai megszállást elszenvedő Tibet tragédiájára felhívja a világ figyelmét. az 1993-as Oscar-gálán mondott Kína-ellenes beszédéért néhány évre kitiltották a rendezvényről.

Megalakulásától elnöke a New York-i Tibet Háznak, és már jóval előbb tiltakozott nyilvánosan a kínaiak Tibetben alkalmazott módszerei miatt, mint ezt a kongresszus vagy a szenátus emberi jogi és külügyi bizottságai hivatalosan megtették volna. Tibeti útján készített fotóival illusztrálva 1997-ben Gere könyvet adott ki Zarándok (Pilgrim) címmel, és ennek bevételéből alapítványt hozott létre a tibetiek megsegítésére.

1999-ben önkéntesként dolgozott egy albániai táborban, koszovói menekültek között.  Jelentõs összegekkel támogatja a Survival International nevű szervezetet. amely az eredeti környezetükben élő őserdei törzsek kultúrájának megőrzéséért küzd.

1991-ben feleségül vette Cindy Crawford szupermodellt, ám négy évvel később el is váltak. A sármos sztár nem sokáig búslakodott: néhány év múlva gyermeket nemzett új barátnőjének, Carey Lowell színésznőnek.  A kis Homer James Jigme 2000-ben jött világra. Két évvel később pedig hivatalosan is összeházasodtak. A fiúcskát egyébként, felesége beleegyezésével, a buddhista tanok szerint nevelik.

 

 

Richard Gere a közeljövőben a tévében:

 


Rókavadászat - Filmbox HD, 2011-09-01 11:45
Amélia - Kalandok szárnyán - HBO, 2011-09-01 17:40, 2011-09-02 09:10,

Hölgyválasz - Filmbox Extra, 2011-09-02 05:55, 2011-09-02 05:55
Hacsi - A leghűségesebb barát - HBO2, 2011-09-03 19:25

 

 

 

Forrás:  mivanma.postr.hu/richard-gere

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.