Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Renée Zellweger

2009.03.26

 Renée Kathleen Zellweger (1969. április 25. – ) BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjas amerikai színésznő, énekes, táncművész, az egyik legjobban fizetett hollywoodi színésznő.

Kép

 

 

Korábban Kenny Chesney country-énekes felesége volt. 2005-ben házasodtak össze hirtelen, majd hét hónappal később érvénytelenítették házasságukat.

 

 

 

Renée a Texas állambeli Baytownban, Houston keleti elővárosában született 1969. április  25-én. Az óvodai és a gimnáziumi évek között a család a texasi Katy-ban, Houston nyugati elővárosában városában élt. Apja, Emil Erich Zellweger, svájci származású mérnök, aki az olajüzletben dolgozott. Anyja, Kjellfried Irene (szül. Andreassen), számi származású norvég, nővér, aki Texasba utazott, hogy egy norvég családnál dolgozzon. Renée magát úgy jellemezte, hogy laza katolikus és episzkopális családba született. Van egy bátyja, Andrew, aki a borászatban dolgozik menedzserként. Ő adta Renée-nek a Zelly becenevet.

 

 

A gimnázium első éveiben Renée aktívan sportolt, focizott, kosarazott, baseballozott és amerikai futballt is játszott. a Katy gimnáziumban szurkolólány volt, valamint drámatagozatos. Több iskolai darabban is játszott. 1987-ben a legjobban kinéző (Best Looking) osztálytársnak jelölték.

 

A gimnázium után az Austini Texasi Egyetemre ment, angol nyelv szakra. Jó tanuló volt. Kezdetben csak azért járt drámaórákra, hogy szüksége volt színművészeti kreditekre a diploma megszerzéséhez, de észrevette magán, hogy szeret játszani. Az egyetem alatt pincérnőként dolgozott Austinban. 1991-ben diplomázott angolból Megfontolta, hogy Hollywoodba megy, de úgy döntött, otthon szeretne maradni, a saját államában, Texasban, hogy még több tapasztalatot szerezzen. A diplomázás utáni elő munkája egy marhahús-reklám volt, és ugyanakkor elkezdett meghallgatásokra járni Houstonba.

 

 

Még Texasban több filmben is megjelent. Szerepelt a Bachelor-ban, Anne szerepében, 1993-ban. Volt egy rövid jelenete a Dazed and Confused című vígjátékban, majd egy kisebb szerepe az ABC csatornán futó Murder in the Heartland című sorozatban. A következő évben szerepelt a Nyakunkon az élet (Reality bites) című filmben, Ben Stiller első rendezői munkájában, és a 8 Seconds című filmben is. Renée első igazi szerepe A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című filmben volt 1994-ben.

 

 

 

Kép

 

 

2001-ben kapta meg a Bridget Jones naplója című film címszerepét, Hugh Grant és Colin Firth mellett. A film Helen Fielding 1996-os regényén alapult. Se nem volt brit, se nem volt túlsúlyos, mégis ilyen szerepe volt a filmben. 20 fontot szedett fel a film kedvéért. Az elhízása akkor a média egyik kedvenc témája volt. Emellett három héten át próbálta elsajátítani a helyes brit kiejtést. a fáradozás nem volt hiábavaló: jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában az Oscaron és a Golden Globe-on.

 

 

2002-ben Michelle Pfeifferrel együtt szerepeltek a Fehér leanderben. Ugyanebben az évben szerepelt a kritukusan fogadott Chicago című filmben, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Queen Latifah és John C. Reilly oldalán. Roxie Hart szerepét játszotta, egy színpadi lányét, akit a barátja meggyilkolása miatt tartóztatott le a rendőrség, de később Chicago híressége lett. A film elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat 2002-ben, és Renée pozitív kritikákat kapott. A legjobb női főszereplőnek jelölték akkor az Oscaron. És ahogy több más jelölés és díj mellett elnyerte akkor a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjat.

 

 

2004-ben elnyerte végre a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Hideghegy című filmben nyújtott alakításáért.