Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meryl Streep

2009.03.26

 

 

 

 Streep:

Névjegy – Meryl Streep

Mary Louise Streep néven 1949. június 22-én született New Jerseyben.

Gyerekként opera-énekesnő akart lenne, de érettségi után a Yale School of Drama színiiskolába iratkozott.

Második filmje, a Szarvasvadász mellékszerepéért Oscarra jelölték. Ő tartja a rekordot, eddig 14-szer volt Oscar-esélyes, és ebből kétszer meg is kapta az aranyszobrocskát a Kramer kontra Kramer és a Sophie választása című filmekért. A Golden Globe-rekord is az övé. Eddig 21-szer jelölték, és 6-szor nyert. A 90-es évek elején kicsit eltűnt, mert nem talált jó szerepet, de ’95-ben újra csúcsra tört a Szív hídjai című románccal. Sokan őt tartják a világ legjobb színésznőjének. Harminc éve házas. Férje a szobrász Don Gummer (51), és négy gyermekük született: Henry (29), Mamie (25), Grace (22) és Louisa (17).

___________________________________________________

 

Kép

 

 

A szívderítő kacagásától majdnem megrepedt a vizespohár, és olyan közvetlenül társalgott, hogy csak mondandójából derült ki, világsztár ad interjút. Meryl Streep a Mamma Mia! című ABBA-musical filmváltozatának görögországi nemzetközi sajtónapján állt a rendelkezésünkre. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő ugyanis főszerepet énekel és táncol a nyári mozisikerben, amely már nálunk is látható.

 

 

A filmben a szamárheréből készült krém fiatalító erejével viccelődnek, de igazán elárulhatná, minek köszönhető, hogy ilyen elképesztően jól néz ki.

Streep: (kacag) Ó, igen. A szamárherekrém. Azon jót virultunk. Engem a lelkiállapotom tart rendben, és a Mamma Mia! forgatása egy oltári jó buli volt. A dalokat és a táncokat rengeteget kellett gyakorolni, de pompás volt. A sok tánc le is fogyasztott, de most újra a régi vagyok.


Mennyit fogyott?


Streep: Hat kilót. Szerintem is jól állt, de ennyire nem vagyok hiú. A lányaimat alig bírom győzködni, hogy ne higgyenek a reklámoknak. Az USA-ban még nagyon dívik a soványkultusz, és ez az ő nemzedékükön csapódik le a legerősebben. Szerintem egy nőt nem az varázsol szexivé, ha kilátszik a csípőcsontja.


Hanem mi?Streep:
A hevület. Az élet tüze sugározzon belőle... Gondolom. Azt jobban tudom, hogy egy férfi mitől szexi, de azt nem fogom elmondani.


Nemcsak táncol, hatalmasat is ugrál a filmben, sőt egy emlékezetes zuhanás is látható.


Streep: Élvezem, ha fizikailag is igénybe vesz egy produkció, de a Mamma Mia! korántsem volt olyan kimerítő, mint a Veszélyes vizeken című akciófilm forgatása vagy a Kurázsi mama előadása a Broadwayn. Addig fogok ilyesmit vállalni, amíg csak tehetem. A táncot különösen élveztem, mert ilyen felkérésben 31 éves filmes pályafutásom során még nem volt részem.


Érthető, hogy azonnal igent mondott a Mamma Miá!-ra, de tudta, mit vállalt?


Streep: Hát, amikor először találkoztam Benny Andersonnal (az ABBA zeneszerzője – a szerk.), borzasztóan izgultam. Tegyük hozzá, csak azért repült át Stockholmból New Yorkba, hogy engem meghallgasson. A Lincoln Center pincéjében egy levegőtlen szobában énekeltem neki, és már vártam, hogy leállítson, de elégedett volt.


A legenda szerint csak egy felvételre volt szüksége, hogy felénekelje a Mamma Mia! fordulópontján hallható The Winner Takes It All című dalt. Az elhagyott nő himnuszát. Tényleg ilyen könnyen ment?


Streep: Egyáltalán nem, de olyan varázslatos körülmények fogadtak, hogy az hihetetlen hatással volt rám. Ugyanabban a picike stockholmi stúdióban énekeltem, ahol az ABBA annak idején a dalait rögzítette, és ott ma is minden olyan, mint a 70-es évek közepén. Ugyanazok a zenészek ültek az ablak mögött, és a mikrofon is ugyanott állt, mint amikor Agnetha kiénekelte a lelkét. A hangmérnök is ugyanaz volt. Minden porcikámban éreztem, különleges pillanatokat élek meg, és elhatalmasodott rajtam a felelősségérzet a szerepem iránt. Benny kedvesen szólt, hogy csináljunk egy próbát, hiszen a zenészek is régen játszották ezt a dalt, és találjam ki, ez a hangnem megfelel-e nekem... és akkor elkezdték játszani, én pedig énekelni. Nagyon érzelmes percek voltak. Utána Benny elmondta, hogy a dobos – aki azóta sajnos elhunyt – arcán végig potyogtak a könnyek. Igen, ez a felvétel hallható a filmben és a lemezen. Utána még rögzítettük párszor, de azok közel sem lettek ilyen jók.

 

Mit jelent önnek a Mamma Mia?


Streep: Szívgyógyszert. A családommal 2001. szeptember 9-én költöztünk New Yorkba. Két kisebbik lányom épp a második tanítási napját kezdte meg az új iskolában, amikor a terristák lerombolták a World Trade Centert. Nehéz napok következtek. Egy barátunk lakása használhatatlanná vált, átköltöztek hozzánk, így tízen lettünk. Kisebbik lányom új osztályában hét szülő vesztette életét a tragédiában. Szegénykém eléggé le volt hangolva, és közeledett a születésnapja. Épp akkor olvastam az újságban, hogy New Yorkba ért a Mamma Mia! Gondoltam egyet, és elvittem az egész bagázst. Az elején nyomott volt a hangulat, de a végére a gyerekeim ugráltak a székeken, és hazafelé menet önfeledten szökdécseltek, énekeltek. Bizony, az életet ünnepelni kell, és a Mamma Mia! képes erre az egyszerű csodára.


Magyarországon sokan az Este című tavalyi Koltai Lajos-filmben látták utoljára, és abban idős asszonyt alakított.


Streep: Igen, abban egy nálam 20 évvel idősebb hölgyet személyesítettem meg, a Mamma Miá!-ban pedig 10 évet fiatalítottak rajtam. (nevet) Ez így nagyon rendben volt, állíthatom. Hálás vagyok Sutyinak (Koltai beceneve – a szerk.), hogy az Estében a lányom, Mamie alakította fiatal önmagamat. Az a forgatás is élmény volt, csak másfajta.


Igaz, hogy a Mamma Mia! miatt megnövesztette a haját?Streep: Igaz. Az a saját hajam, csak becsavarták, hogy loknis legyen. Szerepem szerint egy korosodó hippi nőt alakítok a musical filmváltozatában.


A görögországi forgatáson állítólag önt óvták a legjobban a naptól.


Streep: Ez elképzelhető. Tényleg állandóan fújták rám az erős fényvédő faktorú napolajat. Valahogy sosem rajongtam a napért. Számomra a strandon ücsörgés maga a pokol, főleg ha homok is megy a lábujjam közé.


A filmben megjavít egy ablakot. Otthon is végez ilyen munkát?


Streep: Hogyne, bár ilyenkor a férjem is segít. Imádok tenni-venni a kertben. Utóbb a járólapokat fektettük újra, mert megsüllyedtek. Ástam, alapoztam... boldogan.


A Mamma Mia legkülönlegesebb jelenete a rendhagyó esküvő. Ön volt már olyan nászon, ahol furcsa dolog történt?Streep: Tulajdonképpen igen, és ezért nem járok esküvőkre. (elmereng) Elárulok egy titkot. Amióta nagyon híres lettem, számtalan esküvői meghívást kaptam, és kezdetben néhánynak eleget is tettem, de miután megjelentem, az ifú párt, de főleg a menyasszonyt nagyon zavarta, hogy már nem ő van a középpontban. Volt rá példa, hogy valósággal lerohant a rokonság: Ó, istenem, itt van Meryl Streep!


Szép Zoltán János