Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kate Winslet

2009.03.26

Kate Winslet festi magát, de nem szépiti

 

 

Kate Winslet vadonatúj külsővel és két, a kritikusok által is az egekig magasztalt alakítással tért vissza. Ez év eleje óta folyamatos díjeső hullik rá, nem lenne meglepő, ha idén a – régóta várt és megérdemelt – Oscart is neki ítélnék. A civilben kétgyerekes anyuka a szerelemről, Leóról és a randikról mesélt nekünk.

 

Kép

 

Kate és én egy meglehetősen elnyűtt kanapén ücsörgünk férje, Sam Mendes New York-i produkciós cégének egyik irodájában. Tíz perccel ezelőtt szinte szó szerint beesett az interjúra, és csak azután vett levegőt, hogy kihámozta magát méretre szabott fekete kabátjából és lebontotta a nyakáról véget nem érő sálját. Még le sem ült, de már kávét kér, egyszerre gyújt cigarettára és szabadkozik a késés miatt. És ezután sem lassít a tempón: szabadkozik a rajta lévő agyongyűrt póló miatt, megnézi mobilján a beérkezett üzeneteket, miközben észrevesz a szoba sarkában egy üveg finom vörösbort, amit az interjú végeztével mindenképpen haza kell vinnie.

Kép

 

 

Ez az elegánsan stílusos káosz úgy veszi körül Kate-et, mint foglalat az ékkövet, és bár Kate saját bevallása szerint minden ízében hétköznapi, lényét mégis körüllengi valami pozitív értelemben vett teatralitás. Olyan életet tükröz ugyanis, ahol a művészet, az alkotómunka, a szerelem, a család és a szenvedély egyszerre játszik főszerepet.

 

 

Kép


A harminchárom éves Kate Winslet napjaink egyik legkiemelkedőbb rendezőjének a felesége, két gyereke van, háza New Yorkban és az angliai Cotswoldsban. Ő az, akiről még az ellenségei is – ha vannak egyáltalán – elismerik, hogy káprázatosan tehetséges színésznő.

Kép

 

Kép

 

Kép

 

 

Minden oka meglenne tehát arra, hogy beképzelt legyen, ám mi sem áll tőle ennél távolabb. Közvetlen, jó humorú és kifejezetten barátságos, aki lefegyverző stílusban, kategorikusan utasít vissza minden neki szánt bókot („Gyönyörű bőr? Ugyan már! Az arcom tele van felnőttkori pattanásokal. Egyszerűen csak jó korrektort használok.”)

Kép

A tündérmesébe illő életére vonatkozó megjegyzésemre ugyanígy reagál: „Valóban nagyszerű az életem, de emögött hihetetlen mennyiségű munka van. Ugyanúgy meg kell küzdenem a mindennapokkal, mint bárkinek. Például nagyon feledékeny vagyok, ezért mindig mindent felírok, és állandóan ezekkel a listákkal rohangálok. Szinte folyamatosan kimerült vagyok. Sam próbál ugyan rávenni, hogy lazítsak, rendeljek egy masszázst például, de én erre képtelen vagyok. Nekem valahogy nem megy a pihenés. ”


Ez a felpörgetett állapot nem meglepő, hiszen Kate nemrég fejezett be két meglehetősen megerőltető filmet, A felolvasót és A szabadság útjait. Ez utóbbi az ötvenes évek közepén játszódik, egy fiatal házaspárról szól, akiknek tökéletes házassága, úgy tűnik, belefullad a kertvárosi miliőbe. Kate tulajdonképpen a született feleségek eredetijét játssza.

Kép

 

 

Ebben a filmben dolgozott először együtt férjével (Sam Mendes, rendező), és ebben a filmben szerepel együtt újra egyik legjobb barátjával és Titanic-beli partnerével, Leonardo DiCaprióval, aki Kate elbűvölő, ám gyenge jellemű férjét alakítja. „Amikor elolvastam a forgatókönyvet, azonnal tudtam, hogy Leónak kell játszania ebben a filmben. Az a nagyszerű dolog vele kapcsolatban, hogy egyáltalán nem fél gyenge karaktereket megformálni. És biztos voltam abban is, hogy nagyon jól működnénk házaspárként a filmvásznon. Amikor azonban megemlítettem őt, kényelmetlen csönd támadt. Mintha mindenki úgy érezte volna, hogy az álompár újbóli összehozásával a sorsot akarom megkísérteni. Én is tisztában voltam vele, hogy mindenkinek azonnal a Titanic jut majd eszébe, pedig a főszereplők kapcsolata teljesen más jellegű a filmben, és teljesen más élethelyzetet is mutat be.”

 

Kép

 


A Kate és Leo közötti különlegesen meghitt és szoros kapcsolat átragyog a vásznon, ennek is köszönhető, hogy a filmbeli házastársak közötti intimitás magától értetődő természetességgel van jelen. „Leo az egyik legfontosabb személy az életemben, a barátsága nélkülözhetetlen számomra. Majdnem kétszer annyi ideje ismerem őt, mint Samet, de mivel a valóságban sosem voltunk szerelmespár, ettől minden olyan tökéletesen egyszerű és mégis nagyon különleges kettőnk között. Azt is mondhatom, hogy tulajdonképpen együtt nőttünk fel. Leo szinte a szemem láttára érett kedves és odaadó férfivá.”
Adja magát a kérdés, vajon a forgatás elkezdése előtt leült-e, hogy megnézze a Titanicot. Kate hangosan felnevet: „Már maga a gondolat is, hogy ülök egy szobában és magamat nézem a Titanicban, annyira vicces, mert a legkevésbé sem jellemző rám. A filmet egyszer láttam életemben, nem sokkal azután, hogy elkészült, azóta egyszer sem. Képtelen lettem volna rá, annyira utálom magam viszontlátni a filmvásznon.”
Ennek ellenére egyszer a gyerekeivel közösen mindenképpen meg fogja nézni. „A lányom, Mia már nyolcéves, és attól félek, hogy egyszer csak valami gyerekzsúron valaki megmutatja neki a filmet. Talán hülyeségnek hangzik, hogy emiatt aggódom, de azt szeretném, ha ez olyan élmény lenne, amit közös családi eseményként élhetne át.”
A szabadság útjai a szerelemről és a házasságról szól.

 

Kép


A filmbeli April Wheelerhez hasonlóan Kate is megtapasztalta, milyen a sikertelen együttélés. Mindössze huszonhárom éves volt, amikor 1998-ban hozzáment Jim Threapleton rendezőasszisztenshez. Azzal, hogy üdvöskéjük férjhez ment egy egyszerű stábtaghoz, Kate még inkább belopta magát a brit közvélemény szívébe, amit tovább fokozott, hogy valami flancosan elegáns étterem helyett egy egyszerű vidéki pubban tartották meg az esküvői vacsorát. Két évvel később Kate megszülte Miát, ám néhány hónap múlva a házasság tönkrement, 2001-ben pedig Kate és Threapleton elváltak.

Kép


A sajtó persze ezúttal nem volt kíméletes, mindenféle teóriákat gyártottak arról, hogy Kate minden bizonnyal túl beképzelt lett, túlnőtt a férjén, aki nehezen tolerálta, hogy a felesége sokkal sikeresebb, mint ő. „Senkinek nem kívánom azokat az időket, borzalmas volt. Az emberek rengeteg szörnyű dolgot mondtak rólam anélkül, hogy ismertek volna engem vagy a helyzetet, de mindvégig erőt adott, hogy tudtam, kibírom, hiszen végül is nem történt semmi visszavonhatatlan, senki sem halt meg. Mára Jim és én remek viszonyban vagyunk, újranősült, a felesége csodálatos asszony.”

 

 

Kép


Kate két hónappal a Jimmel történt szakítás után találkozott Sam Mendesszel egy munkaebéden. Azonnal beleszeretett. Két évvel később összeházasodtak, és megszületett Joe. "Álmomban sem számítottam rá, de ez valóban szerelem volt az első pillantásra - mondja.- A találkozónkat követő éjszakán alig tudtam aludni. Furcsán elszorult a torkom, amikor rá gondoltam, azonnal tudtam, hogy miért. Állandóan vele akartam lenni, mindent tudni akartam róla. A mai napig nagyon erős bennem ez az érzés, egészen biztos vagyok benne, hogy megfelelő férfihez mentem feleségül. Sam megért engem, pontosan tudja, milyen vagyok, nála jobban senki sem ismer. Tisztában vagyok vele, milyen nagy szavakat használok és épp ez az, amiért minden nap hálát adok a sorsnak érte."

 

Kép