Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Johnny Depp

2009.03.26

 John Christopher Depp II, 1963. június 9-én, vasárnap látta meg a napvilágot Owensboróban. Anyja, Betty Sue Palmer, pincérnőként, apja John mérnökként dolgozott. Két lánytestvére (Christie és Debbie) és egy fiútestvére (Danny aki író lett) van. Legjobb gyerekkori barátja a nagyapja volt, ám ő nem sokkal a család Floridába költözése után elhunyt.

 

Kép

 

Floridában nőtt fel, szülei 15 éves korában elváltak. A kis Johnny fájdalmát dalokba foglalta, anyjától kapott gitárján. Nemsokára a The Kids nevű zenekarban gitározott. 14 éves korára már majdnem mindenfajta drogot kipróbált, dohányzott és az alkoholt sem vetette meg.

Mára már a drogokról örökre lemondott, a dohányzásról viszont még nem tudott leszokni. Még mindig tinédzserként, telefonon keresztül árult tollakat, hogy pénzhez jusson. 17 évesen kicsapták az iskolából, onnantól kezdve már csak a zenének élt.

 

Kép

 

 

Karrierjének elindulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg a 80-as évek elején. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című, ma már klasszikus horrorfilmbe. A szakasz című Oscar-díjas filmben is játszik egy kisebb szerepet.

 

Kép

 

 

Ügynöke rábeszélésére nehezen ugyan, de elfogadta a 21 Jump Street című sorozat egyik főszerepét. A bűnügyi dráma-sorozatban 3 évig szerepelt, pedig nem tervezte tovább egy évnél a tévés karrierjét. Ezáltal vált tinibálvánnyá.

 

 

Kép

 

A filmes áttörést azonban az 1990-es Ollókezű Edward hozta meg számára Tim Burton rendezésében. Burtonnel azóta további öt közös filmjük is volt: az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár és A halott menyasszony (amelyben Depp az egyik bábszereplő hangját kölcsönözte), valamint a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya. A Monty Pythonos Terry Giliammel is dolgozott együtt a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben.

 

 

Kép

 

 

 A közönség kedvencévé Jack Sparrow kapitány szerepe avatta A Karib-tenger kalózai-filmekben. Ezért 2004-ben Oscar-díjra jelölték.

Kép

 

 

Továbbá kapott egy jelölést az Én, Pán Péter című drámában alakított szerepéért. Jelölték a Brit Filmakadémia díjára (BAFTA-díj) is ugyanezért a két filmért. A Golden Globe-díjátadón összesen hétszer vehetett részt, mint jelölt (sorrendben: Ollókezű Edward, Benny és Joon, Ed Wood, A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka, Én, Pán Péter, Charlie és a csokigyár, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse).

 

Kép

 

 

 

Kép

 

2004-ben megkapta a Screen Actors Guild Awardot A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmért. A francia filmszakma elismeréseképpen Cézár-díjat kapott 1999-ben. 2008-ban megkapta a Golden-globe díjat a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya című Tim Burton rendezte musicalért. Ugyanezért a szerepért jelölték Oscar-díjra 2008-ban a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

 

Kép

 

 

A kilencedik kapu című film forgatásán ismerkedett össze Vanessa Paradis énekes- és színésznővel, azóta is együttélnek. Vanessától született a kislánya, Lily-Rose Melody 1999. május 27.-én, és kisfia, Jack 2002-ben.

 

Kép