Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Javier Bardem

2011.01.22

 Javier Bardem

 

 

 Javier Bardem (Las Palmas, 1969. március 1.) Oscar- és Golden Globe-díjas spanyol színész. Hazájában több mint két tucat filmet forgatott, de nemzetközi hírnevet a kritikailag elismert Mielőtt leszáll az éj főszerepe hozott számára 2000-ben. Alakításáért Oscar-díjra jelölték, elsőként a spanyol színészek közül. 2007-es munkája, a Nem vénnek való vidék, az Arany Glóbuszt és az Oscart is meghozta számára. Korábban kétszer jelölték Arany Glóbuszra, melyet az első spanyol színészként kapott meg.

 

Bardem Las Palmas de Gran Canariában, Gran Canarián született, Carlos Encinas és a színésznő, Pilar Bardem fiaként. Családja a kezdetek óta jelen van a spanyol filmművészetben: nagyszülei Rafael Bardem színész és Matilde Muñoz Sampedro színésznő, nagybátyja Juan Antonio Bardem forgatókönyvíró és filmrendező. Bátyja, Carlos és nővére, Mónica szintén színészek. Első filmszerepét hatévesen kapta az El Pícaro című filmben, s több tévésorozatban is feltűnt, mielőtt a festészet, majd az atlétika felé fordult. Mielőtt hivatásos színész lett, Bardem a spanyol nemzeti rögbicsapat tagja volt.

Bardem elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a 2004-es velencei filmfesztiválon A belső tengerben nyújtott alakításáért. Ebben a filmben a halálhoz való jogáért küzdő, paralízisben szenvedő Ramón Sampedrót keltette életre. A számos további díj mellett második Golden Globe-jelölését is begyűjtötte. Ugyanezen év folyamán egy jelenet erejéig feltűnt Michael Mann Collateraljában egy fenyegető bűnöző szerepében, aki a Tom Cruise által alakított bérgyilkost kéri fel némi piszkos munka elvégzésére. 2006-ban Lorenzo testvért játszotta el Milos Forman Goya kísértetei című filmjében, Natalie Portman és Stellan Skarsgard oldalán. A következő évben a Coen-fivérek Cormac McCarthy regénye alapján készítették el a Nem vénnek való vidéket, amiben Bardem a rideg, pszichopata bérgyilkosként, Anton Chigurh szerepében látható. Jelenlétét a vásznon számtalan elismeréssel honorálták, köztük ezúttal megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Arany Glóbuszt, és néhány héttel később az Oscart is. Másik 2007-es filmje Gabriel García Márquez regényének filmváltozata, a Szerelem a kolera idején volt.

Következő szerepe Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című rendezése lesz, majd 2009-ben a fiktív filmkészítőt, Guido Continit játssza el a Nine című Tony-díjas musical adaptációjában.

 Cruz és Javier Bardem 2010 július elején mondták ki egymásnak a boldogító igent – adta hírül a US Magazin. A kapcsolatukról egyik fél sem nyilatkozott korábban, de azt lehetett tudni, hogy 2007 óta alkotnak egy párt.

 

Kép

 

A Bahamákon – egy barátjuk házában - szűk családi körben, titokban esküdtek örök hűséget egymásnak. Penelope Cruz a férjéről korábban azt állította: a legjobb barátja és a világ legjobb színésze is egyben. A spanyol színésznő a ceremónián kedvenc tervezője, John Galliano alkotását viselte.

 

Kép