Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hernádi Judit

2012.04.11

 Hernádi Judit Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, számos film és színházi darab főszereplőnője, kedvelt szinkronszínésznő. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze ma (április 11.) ünnepli születésnapját. 


Hernádi Judit Budapesten született. Diákkora kalandosan telt, mivel az ország összes középiskolájából kirúgták, mondván elalszik az órákon. Saját bevallása szerint is inkább a fiúkkal töltötte az időt, mint a tanulással. Tizenhét évesen férjhez ment, de hamar el is vált.

A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1978-ban szerzett diplomát. A Vígszínház tagja volt 1986-ig. Ekkor született lánya Zsófia. Ezután 1986-tól már szabadúszó lett.

Magánéletében is nyugalmasabb időszak következett, amikor színésztársával, Görög Lászlóval megismerkedett. Több mint egy évtizedet éltek együtt. Koltai Róbert Szamba című filmjében szerepeltek közösen is.

Hernádi Judit a valódi ismertséget a Sohase mondd című számnak köszönhette. Mészáros Márta Örökség című filmjének volt ez a betétdala. A szöveget Verebes István írta hozzá.

Főiskolásként kezdett el filmezni. Bár színpadon klasszikus szerepeket is szívesen játszott, a moziban főleg közönségfilmekben láthattátok. Gondoljatok vissza például a Szambára, az Ámbár tanár úrra, a Hasutasokra, az S.O.S szerelemre vagy éppen A miniszter félrelép című filmre.

Szinkronszínésznőként is kedvelt egyedi hangja. A Heti hetes című közéleti-politikai show-műsor egyik állandó szereplőjeként pedig tovább nőtt népszerűsége.

Lemezei: Ráadás (2006), Kern Andrással közösen a Kernádi (2001), Levetett blues (1997), Fehéren-feketén (1983), Sohase mondd (1982).

Legkiemelkedőbb díjai: Varsányi Irén-emlékgyűrű, Jászai Mari-díj, Déryné-díj, Radnóti Miklós-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje.

Boldog Születésnapot kívánunk a színésznőnek!

 

Forrás: