Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anne Hathaway

2011.01.22

Anne Jacqueline Hathaway (Brooklyn, New York, USA, 1982. november 12. -) amerikai színésznő.

 

 

Kép

Színészként 1999-ben a Légy valódi (Get Real) című TV sorozatban mutatkozott be, első jelentős szerepét 2001-ben Garry Marshall családi vígjátékában, a Neveletlen hercegnőben (The Princess Diaries) kapta, Julie Andrews partnereként, ami megalapozta karrierjét.

A következő években további családi filmekben szerepelt, többek között az Elátkozott Ella (Ella Enchanted), Neveletlen Hercegnő 2: Eljegyzés a kastélyban (The Princess Diaries 2: Royal Engagement) és a PiROSSZka (Hoodwinked) című alkotásokban.

2005-ben, a korábbi szerepei által "jó kislány" skatulyába zárt Hathaway feltűnt az Ámok (Havoc) és a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című filmekben is.

Később Az ördög Pradát viselben Meryl Streeppel is együtt játszhatott, majd Jane Austent alakította a Becoming Janeben. 2008-ban Steve Carell partnereként feltűnt a Zsenikém - Az ügynök haláli (Get Smart) című filmben, illetve ugyanebben az évben a kritikusok között is komoly elismerést ért el a Rachel esküvőjében (Rachel Getting Married) nyújtott alakításával, amiért több díjat is nyert, illetve Oscar-díjra is jelölték, „Legjobb női alakítás” kategóriában.

Színészi stílusát Judy Garlandéhoz és Audrey Hepburnéhez hasonlítják, ő maga Hepburnt tartja kedvenc színésznőjének míg Meryl Streepet példaképének.

 

Hathaway Brooklynban, New Yorkban született 1982-ben, Gerald Hathaway ügyvéd és Kate McCauley színésznő gyermekeként. Édesanyja komoly hatással volt rá abban, hogy színésznő legyen. Hat éves korában a család a New Jersey állambeli Millburnbe költözött. Két fiú testvére van, egy idősebb, Michael és egy fiatalabb, Thomas.

Hathaway katolikus nevelésben részesült, amit "nagyon erős értékrend"-nek tart, olyannyira, hogy gyerekként apáca szeretett volna lenni. Tizenöt éves korában azonban letett erről a szándékáról, miután megtudta, hogy a bátyja, Michael meleg. Katolikus neveltetése ellenére úgy érezte, hogy nem tud támogatni egy olyan vallást, ami nem fogadja el a bátyja szexuális beállítottságát.

Több szemesztert tanult a Vassar főiskolán (Vassar College, Poughkeepsie, New York) angol szakon, mielőtt a New York Egyetem (New York University) hallgatója lett. Főiskolai tanulmányait legjobb döntései közé sorolja, mivel nagyon élvezte az együtt töltött időt a többi felnőni igyekvő társával. Hathaway tagja volt a Barrow színtársulat (Barrow Group Theater Company) színész programjának, ő volt az első tinédzser, aki felvételt nyert. Képzett színházi színésznő, és jobban is kedveli a színpadon szereplést a filmeknél.